Falcon 9

SpaceX va lansa o rachetă refolosită săptămâna viitoare

Racheta Falcon 9 pe care SpaceX se așteaptă să o poată lansa săptămâna viitoare din Centrul Spațial Kennedy din Cape Canaveral, Florida, a mai zburat înainte. Aceasta va fi prima dată când Space Exploration Technologies Corp. va reutiliza una din motoarele pe care le-a recuperat în misiunile anterioare. Racheta va transporta un satelit de comunicații în orbită pentru SES SA, primul client comercial al SpaceX.

Reușita acestui obiectiv va marca un pas important în misiunea lui Musk de a scădea prețurile lansărilor în spațiu și de a crea o eventuală colonie umană pe Marte.

Phil Larson, un fost consultant al președintelui Obama care a lucrat la SpaceX și se află în prezent la Universitatea din Colorado, compară momentul cu un eveniment al fraților Wright, spunând că „este la fel de important ca primul avion care decolează și aterizează și decolează din nou”.

Racheta a zburat prima oară în aprilie 2016 înainte să aterizeze cu succes pe o navă controlată de la distanță ce plutea pe Oceanul Atlantic. Până acum SpaceX a recuperat opt rachete: trei pe uscat și cinci pe apă. Prima dintre ele este instalată acum în fața clădirii companiei în Hawthorne, California.

SpaceX

Este refolosibilă o rachetă?

Deși inițial a fost văzută ca o idee nebună, acum reutilizarea rachetelor este esențială în a face călătoria în spațiu mai accesibilă. Blue Origin LLC, o companie dedicată explorării spațiale, lucrează la New Glenn, o rachetă cu o primă etapă refolosibilă ce ar putea să aibă prima lansare în 2020.

Recuperarea și recondiționarea rachetei folosite ce va zbura din nou sătpămâna viitoare a durat patru luni, a declarat președintele Gwynne Shotwell la un panel din cadrul unei conferințe de la Washington de luna aceasta. Eventual, acest timp va fi redus cândva la o singură zi, deoarece compania intenționaeză să refolosească rachete la fel cum funcționează avioanele astăzi.

Costul lansării unei rachete Falcon 9 este de 62 de milioane de dolari, conform site-ului SpaceX, cu reduceri modeste pentru achizițiile multi-lansări legate prin contract. SES, care a mai zburat de două ori cu SpceX, este primul operator comercial de sateliți care colaborează cu compania din 2013. Compania a contractat alte patru misiuni viitoare.

Dacă racheta refolosită va fi lansată cu succes iar motorul va putea fi din nou recuperat pe o dronă, SES își va primi propria bucățică de istorie a călătoriei spațiale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *